Ispis

Predstava za djecu od 4 do 11 godina

Tekst: Zlata Vukelić
Redatelji
: Bojan Lakoš i Nebojša Zelič
Autor glazbe
: Srđan Badurina
Scenografija i kostimografija
: Ana Ogrizović
Igraju
: Bojan Lakoš i Nebojša Zelič
Vrijeme trajanja: cca 35 minuta


Stara poslovica kaže: Dok mačke nema, miševi kolo vode. I tako su naša dva junaka: Pucko i Packo krenuli u “akciju”.

Ponašaju se vrlo bahato i nekulturno, poremetili su i vrijeme pa je sunce zaspalo.

Sova im je odlučila stati na put i naučiti ih lijepom ponašanju – bontonu jer priroda je sama po sebi savršena i ljudi bi trebali učiti od nje, a ne ju uništavati.

Kroz “sovinu knjigu”-bonton, spoznaju kako se treba ponašati, prenose znanje jedan drugome, u raznim komičnim situacijama, sa ciljem biti dobar i kulturan.

Razni slikoviti likovi na paravanu: mjesec, sunce, puž, zec, sat kao simbol vremena itd. međusobno komuniciraju i tako paravan prestaje biti statična scenografija te postaje aktivan sudionik u predstavi . Osim toga i djeca iz publike postaju akteri, u pojedinim dijelovima predstave, a ne samo pasivni promatrači.

Predstava je poučna i zabavna jer kroz mnoštvo dobrih i loših primjera, a na djeci prihvatljiv način, kroz pjesmu i igru, slikovito prikazuje kako se trebaju ponašati u školi, kući, na ulici, u prirodi i slično razvijajući kod djece smisao za toleranciju, prepoznavanje osjećaja, povjerenja, poštivanja i razumijevanja, a glazba kao vid neverbalne kvalitete doprinos je razvoju fizičke i psihičke integracije. Djecu ne treba prisiljavati na bilo kakve aktivnosti već im treba omogućiti put u realizaciji njihove autentičnosti, te im na tom putu pružiti pozitivne primjere na njima najuočljiviji način, a tome doprinose i akteri ove predstave: Bojan Lakoš, Nebojša Zelič i Ana Ogrizović koja je obogatila scenografiju svojim likovnim talentom.

Predstava je od 2003. godine odigrana više od 200 puta širom Hrvatske i uvijek je izazivala ogromno oduševljenje, kako djece, tako i odraslih.