Ispis

DJEČJI DRAMSKI ANSAMBL ČUDESNI OBLAČAK

 

 

Dječji dramski ansambl Ri Teatra, "Čudesni oblačak",osnovan je 15.04.2003.g. u Kulturnom centru Kalvarija, u Rijeci. Osnovni cilj je bio proširiti polje djelovanja Ri Teatra na predstave u kojima djeca glume za djecu. Prije više od dvadeset godina djelovalo je poznato Pionirsko kazalište koje je svojim radom ne samo obogatilo djetinjstvo mnoge djece, nego i formiralo mnoge sadašnje uspješne kazališne ljude. Svestranost kazališta  (gluma, dikcija, pokret, ples, pjevanje, itd.) pruža neograničene mogućnosti izražavanja i učenja kroz igru i druženje. Spajanjem više disciplina u jednu umjetničku cjelinu upoznaje ih sa svim aspektima te kulturne djelatnosti, potičući njihovu kreativnost i širi pogled na život. Aktivno uključivanje i sudjelovanje u predstavama također im nudi kvalitetno korištenje slobodnog vremena, budeći im ljubav prema kazalištu i tako barem izgrađuje kvalitetnu buduću publiku, ako ne i buduće kazališne umjetnike!

«Čudesni oblačak» je još u svojim počecima usmjerio interes na individualni rad sa svakim djetetom, a ne na omasovljivanje grupa. Uz taj način rada može se maksimalno kreativno izraziti svatko od njih. Također se počelo već u prvoj predstavi, a zbog uspjeha i zadovoljstva nastavilo se u daljnjima, karakterističan način procesa rada. Nije im se dao gotov tekst koji su trebali učiti napamet, nego su uz vodstvo, na određenu temu, sami kreirali priču i likove. U toj početnoj fazi rada svaka predstava imala je određene vježbe. One su ih na zabavan način, kroz igru, pripremale za što kvalitetnije shvaćanje kazališta i pojedinačno svake predstave. Dosadašnjim iskustvom izdvojila bih ono što je posebno bitno kao rezultat tih vježbi: osvještavanje tijela i prostora, vrijednosti dodira, govor...., a rezultat njihovog sudjelovanja u predstavama njihova je izgradnja samopouzdanja i otvaranje prema ljudima. Cjelokupni rad s djecom, u svakoj fazi rada svakako i uvijek, temelji se osim na maksimalnom kreativnom izražavanju i na jednom bitnom ljudskom karakteru: na međusobnom poštovanju, podršci i komunikaciji kroz staloženi dijalog. Mislim da je to među najvažnijim čimbenicima za odrastanje djece i njihovo sazrijevanje u mlade ljude koji slobodno izražavaju sebe i svoju kreativnost. 

U jednom gradu kao što je Rijeka svakako je neophodno poticati ljubav prema umjetničkom izražavanju u kazališnom ambijentu, a svojim dragocjenim porukama, glumom, plesom i vizualnim doživljajem, svaka je predstava dječjeg dramskog ansambla «Čudesni oblačak» na svoj način doprinijela u obogaćivanju ponude grada Rijeke za naše najmlađe.
Nakon odličnog prihvaćanja rada "Čudesnog oblačka" od strane malih glumaca i publike, želja nam je nadograđivati se i realizirati zahtjevnije i kompleksnije predstave kako bi zadovoljili taj interes i nepresušnu želju za potpunim izražavanjem i novim izazovima!
 

Od osnutka do 2008. godine voditeljica Čudesnog oblačka bila je Ana Ogrizović !

Kao voditeljica, vrlo kratko tijekom 2008. godine okušala se Zlata Vukelić ("Mafija u našem gradu").

Od 2008. do 2013. voditeljica je bila Nataša Tepša.

Od 2013. do 2015. voditeljica je bila Antonia Pindulić.

Do nedavno "Čudesni oblačak" vodile su Nikolina Vorić i Marina Deželjin, nakon toga Marina Deželjin i Katja Sablić, a trenutno ga vode Helena Miočić Mandić i Marina Deželjin.